Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát a předškolní vzdělávání

Stát by měl vytvářet jasný právní rámec, uprostřed kterého mohou jednotlivci rozvíjet své aktivity a žít své životy v plné odpovědnosti za své jednání. Stát by měl nastavovat jasná obecná pravidla, aby si lidé svou odpovědnost uvědomovali. Jakmile se však tato pravidla přesouvají z obecných do konkrétních a stát začíná určovat jednotlivé oblasti života lidí, přebírá tím za jejich životy i jistou míru odpovědnosti. Pokud někomu upíráte jeho odpovědnost, děláte z něj otroka, což se projeví na jeho pasivním a vzpurném jednání. Komunistický režim byl vyhlášen tím, že z nás vychovával otroky skrze kontrolu každé oblasti společenského i soukromého života. Alarmující je, že v roce 2014 máme více zákonů, než tomu bylo před rokem 1989, což se projevuje na rostoucí pasivitě i nespokojenosti občanů. Velmi mě znepokojuje každý další krok, který posiluje kontrolu státu nad životy lidí a pomalu nás vrací do nesvobody a otroctví.

S velkou obavou o vývoj další generace proto sleduji, jak stát posiluje svůj monopol na vzdělávání, potlačuje další alternativy vzdělávání a celkově nás nenápadně vede zpět do totalitního zřízení.

Senátní výbory právě teď projednávají Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Úředníci argumentují, že v něm chtějí "srovnat podmínky pro všechna zařízení". Pojďme se však blíže podívat na to, jak tím stát posiluje svou moc a znevýhodňuje ostatní.

Poslanci na konci školního roku 2013/2014 schválili a poslali do senátu návrh zákona, podle kterého bude (kromě jeslí a mateřských škol) jedinou povolenou formou pravidelné péče o předškolní děti tzv. dětská skupina. Zákon velice detailně popisuje, jaké podmínky musí splnit každý, kdo chce takovouto dětskou skupinou provozovat. Pokud by návrh schválil senát a podepsal prezident, hrozí reálně zánik desítek rodinných a mateřských center, které poskytují péči o děti bez dohledu rodičů, a také lesních školek, hlídacích koutků a dalších alternativ k státní mateřské škole.

Udivuje mě, že zákon, který je pro mnohé zařízení likvidační, prosazují poslanci ve chvíli, kdy je v mateřských školách velký nedostatek míst. Lesní školky, mateřská centra nebo hlídací koutky budou muset za velké peníze budovat a provozovat zázemí, jinak nesmí dále pracovat s dětmi.

Jelikož náš sbor provozuje hlídací koutek, rodinné i mateřské centrum, tato navrhovaná změna zákona se nás přímo týká, přesto věřím, že mluvím za řadu dalších organizací, když řeknu: "Posledních několik let jsme investovali nemalé peníze, abychom poskytli dětem v hlídacím koutku bezpečné, čisté a útulné prostředí. To samé nabízíme dětem v mateřském centru, s jejichž rodiči jsme si za tu dobu vybudovali krásné a hluboké vztahy. Pro mnohé jsme již řadu let alternativou, pokud nechtějí dávat své děti do školky, nebo jít na plný úvazek do práce. Poskytujeme jim sociální zázemí a předškolní vzdělávání. Pokud bychom měli dostát návrhu zákona, museli bychom obě tato zařízení, která jsme léta budovali, zavřít. Hygienické a technické parametry stanovené v zákoně považujeme za přehnané a rozhodně není v našich silách je do roka (jak říká zákon) naplnit. Desítky dětí a řada rodin okolo nás by tak přišly o zázemí a vztahy, které se za ta léta vybudovaly. Naši politici tak svým rozhodnutím ničí drobné komunity a vztahy, které dnes fungují na bázi zájmu a ochoty."

Místo těchto "kosmetických úprav" a vymýšlení nesmyslných pravidel, které mohou zlikvidovat řadu dlouho a dobře fungujících zařízení, by se měli státní úředníci zaměřit na opravdovou reformu školství. Náš vzdělávací systém je v žalostném stavu, ne však vinou nenaplněných hygienických a technických parametrů. Na školách vyučují (a mysl mladých lidí formují) vyhořelí a často frustrovaní pedagogové. Řada dětí je šikanována a ponižována spolužáky i kantory. Způsob výuky ve třídách s 20 - 30 dětmi je neefektivním nakládáním s časem žáků i učitelů, protože v takto velkých třídách se děti mnoho nenaučí (a pak to musí dohánět doma). Kantoři jsou placeni mizerně, když uvážíme, jak psychicky a často i fyzicky náročnou práci vykonávají. Děti na školách navíc dostávají pouze informace, místo aby je škola skutečně vzdělávala - a na mnoha školních zdech přitom "drze" visí portrét Jana Ámose Komenského. Současný školský systém vede k ignoraci odpovědnosti rodiče za vzdělání a výchovu svých dětí, která je přitom dána zákonem.

Místo toho, aby se stát podíval blíže na tyto závažné problémy (řada dětí končí na psychiatrii, řada učitelů odchází, protože se buď neuživí nebo by musela na "stará kolena" jít nesmyslně studovat), posiluje zchátralý monopol na vzdělání (školní a předškolní), odmítá zrovnoprávnit všechny vzdělávací systémy, které mohou rodiče využít - od domácího, přes soukromé, církevní, po státní vzdělávání. Všechny tyto alternativy vzdělávání našich dětí by se měly držet obecných vzdělávacích osnov a vytvářet pestrost toho, jak jich dosáhnout individuálně, nebo v rozmanitých kolektivech a systémech. Uživatelé těchto vzdělávacích systémů by měli na jejich provoz přispívat. A stát je z daní poplatníků - i těch, kteří žádné děti nemají, neboť vzdělání národa je i v jejich zájmu - dotovat a podporovat dobrými zákony. Zatím to však vypadá tak, že stát chce držet svůj monopol na vzdělávání a výchovu dětí ve svých rukou a všem dalším to pouze komplikovat.

Autor: Tomáš Růžička | úterý 22.7.2014 9:15 | karma článku: 18,61 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Tomáš Růžička

Poznejme skutečného nepřítele

Současná situace v Evropě nás vede k zastavení a zamyšlení nad podstatou islámu, který začíná být aktuálním problémem i v našich končinách.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 284x | Ostatní

Tomáš Růžička

Podaří se teroristům nás vystrašit?

Cítím hlubokou soustrast s utrpením rodin, které přišly o své příbuzné při vražedných útocích v Paříži. Přes veškerou lítost nad tímto odsouzeníhodným činem však nesmíme propadat obavám a strachu, které mají tyto útoky vyvolat.

14.11.2015 v 12:12 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1250x | Ostatní

Tomáš Růžička

Zamyšlení nad smyslem výchovy

Jako rodiče se zaměstnáváme otázkou, jak nejlépe vychovat své děti, abychom jim poskytli co nejlepší vklad do života. O to víc jsme pak překvapení, co z našich dětí vyrostlo.

13.11.2015 v 11:59 | Karma: 13,18 | Přečteno: 883x | Ostatní

Tomáš Růžička

Život je víc než starosti o jídlo a oblečení

Přečetli jsme mnoho knížek, vyslechli množství rad a dozvěděli se celou řadu informací důležitých pro náš život. Pokud nám je přes třicet, vše podstatné jsme už zřejmě někde slyšeli.

2.11.2015 v 10:21 | Karma: 16,39 | Přečteno: 555x | Ostatní

Tomáš Růžička

Strach i vnitřní prázdnota jsou špatnými rádci

My Češi jsme se vždy uměli u piva vyjádřit k lecjaké otázce a kdejaký štamgast by dle svých slov mohl být z fleku prezidentem.

21.9.2015 v 10:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 524x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Správce sboru Jednoty bratrské v Praze, manžel a otec tří dětí, který rád cestuje, fotí a dělá smysluplné věci.

Seznam rubrik