Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přejme Izraeli jen to dobré

Lidé se mě často ptají, jestli lze dokázat, že Bible je Boží slovo, a ne pouze kniha psaná a vymyšlená lidmi. Takových důkazů existuje opravdu mnoho, ale po mnoha letech zkušeností vím, že pokud člověk nechce vidět pravdu, žádný argument ho nepřesvědčí. Přesto bych se s Vámi rád podělil o jednu skutečnost, která mě vždy znovu udivuje a utvrzuje v přesvědčení, že Bible je plná Boží moudrosti, kterou nikdo z lidí nemohl vymyslet. Tato skutečnost mě zároveň děsí, když vidím, jak lehkomyslně Boží pravdy přehlížíme a jaké to přináší důsledky.

Ve Starém zákoně Bůh varoval izraelský národ, že pokud jej nebude respektovat a spoléhat na něj, bude roztroušen mezi jiné národy, bude lidmi opovrhován a pronásledován. 

O několik set let později, v prvním století - pár let po ukřižování Krista, byl rozbit Jeruzalém a Izrael se jako národ lidí žijících na jednom geografickém území rozpadl. Myslím, že vojska, která to způsobila, tak nečinila proto, že by četla Bibli a chtěla naplnit její obsah. Jen došlo k tomu, před čím Bůh Izrael varoval.

Židé od té doby žili v rozličných zemích v malých komunitách roztroušených po celém světě. Zajímavé je, že v různých dobách za různých vládců, systémů a na různých kontinentech byli neustále pronásledováni a obviňováni ze všeho možného. Je až absurdní, že lidé pracovití, s vysokou morálkou (která je dána jejich zákonem) byli osočováni ze všech možných hrůz a jejich jméno se používalo jako nadávka. V dobách vlády Karla IV., Rudolfa II., v Čechách, v Polsku, Německu, Rusku, na Slovensku… byli Židé neustále označováni za viníky bídy, ekonomických krizí, politických neúspěchů. Opakovaly se pogromy, osobní útoky a nakonec přišel holokaust. Je tato nenávist k Židům dána tím, že by ostatní lidé znali Bibli a chtěli jim ukázat, že se mají vrátit k Bohu. Určitě ne! Je to důsledek jejich odpadnutí od Boha. Sklízejí dopady své nevěry v Božího syna, kterého ukřižovali. Je to Boží nepřítel, který využívá jejich nevěry, ale také nevěry ostatních národů, aby působil zlo a agresi, přesně tak, jak před tím Bůh Izrael varoval.

Je až s podivem, jak systematicky jsou Židé po celá staletí neustále napadáni, očerňováni a likvidováni. Přesto tu stále zůstávají jako národ a svou věrností Božím tradicím tvoří určitý morální ostrov ve svém okolí. Tak nejedná žádný jiný národ. Většina národů se vaří ve vlastní šťávě, dochází v nich k bouřím, povstáním proti vlastním vládám v boji o moc, nebo vedou války proti svým sousedům v boji o vliv a vlastní velikost. Izrael se však pouze snaží přežít a obstát před útoky druhých. Ve srovnání s jinými je vnitřně kompaktní, bez agresí vůči druhým. Jediné, co neustále musí, je bránit své vlastní území a práva - ať roztroušen ve světě nebo znovu na svém vlastním území po roce 1948. Ten, kdo si přečte celou Bibli, pochopí, že tento konflikt jasně ukazuje na existenci duchovního světa, ve kterém se vede válka dobra se zlem, ve které může zvítězit jen ten, kdo důvěřuje Bohu. V Bibli je také napsáno, že když budeme Izraeli přát dobré, bude se i nám dařit dobře. To se opět potvrdilo i v historii. Národ, který přijal Židy, vzkvétal a nebyl zmítán válkou (viz zlatý věk ve Španělsku). Naopak pogromy na Židech byly vždy předzvěstí konfliktů a válek, které pak odnesli i běžní občané zemí, ve kterých pogromy proběhly.

Byť vnímám Izrael jako národ, který Boha neposlouchá, přesto vím, že dále ctí jeho pravidla, a proto je důležitým ostrovem demokracie a spravedlnosti na východě. Měli bychom jej respektovat a v jeho boji podporovat, jinak se v brzké době agrese vedená vůči němu obrátí i proti nám. Bojištěm se totiž postupně stává i Evropa. Během tohoto léta se zvedla v Evropě velká vlna antisemitismu. Za první čtvrtletí tohoto roku bylo ve Francii ohlášeno 140 projevů antisemitistického násilí. Jedná se o 40 % nárůst oproti stejnému období minulého roku. 13. 7. 2014 se demonstrace v Paříži zvrhla v násilný útok na synagogu plnou modlících se lidí. Dva týdny poté se vrhlo 400 demonstrantů na synagogu v Sarcelles na severu Paříže. Na tento útok dokonce předem zvaly plakáty. V Británii se během července odehrálo okolo 100 antisemitistických útoků a v  Berlíně byl zastaven dav, který chtěl zaútočit na synagogu, na poslední chvíli. V belgickém Lutychu vyvěsil kavárník ceduli s nápisem: Psi jsou vítáni, Židům vstup povolen není.

Tato vlna zla neskončí jen hněvem vůči Židům. Stejně jako za druhé světové války, kdy umírali kromě Židů i další lidé, hrozí stejné nebezpečí i nám. Jak ukázaly volby do Evropského parlamentu, v Evropě roste vlna nespokojenosti, z níž se mnohde rodí extrémismus. Rostoucí antisemitismus je pouze lakmusovým papírkem ukazujícím, jak zlo v naší společnosti roste. Myslím, že se začne zvětšovat počet židovských emigrantů z Evropy do Izraele, nebo USA, důsledkem čehož bude zlo a nenávist v Evropě získávat stále více místa. Židé odejdou, ale na jejich odchod doplatíme my, jelikož toto zlo se začne obracet proti nám. Odchod Židů (Španělsko - 1492, Německo - třicátá léta minulého století) znamenal pro tyto země velkou ztrátu vzdělaných, morálních lidí, po které následovala duchovní pustina.

Přeji Izraeli, aby vybojoval svůj boj ve vztahu k Bohu, a tak mohl zvítězit nad skutečným zlem. Přeji však i Evropě, aby prohlédla a stála za Izraelem v boji proti zlu a nenávisti ve vlastních řadách. Jsme generace lidí, která už nezažila válku. Známe ji pouze z vyprávění svých předků a filmů. Připadá nám nereálná, a proto si nevážíme toho, co máme. Válka však může nabývat různých podob, a pokud nebudeme vděční za to, jak žijeme, žehnat Izraeli a hájit demokracii, zlo si najde svou cestu k nám a sami přijdeme o vše.

Autor: Tomáš Růžička | pátek 29.8.2014 13:03 | karma článku: 21,25 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Tomáš Růžička

Poznejme skutečného nepřítele

Současná situace v Evropě nás vede k zastavení a zamyšlení nad podstatou islámu, který začíná být aktuálním problémem i v našich končinách.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 284x | Ostatní

Tomáš Růžička

Podaří se teroristům nás vystrašit?

Cítím hlubokou soustrast s utrpením rodin, které přišly o své příbuzné při vražedných útocích v Paříži. Přes veškerou lítost nad tímto odsouzeníhodným činem však nesmíme propadat obavám a strachu, které mají tyto útoky vyvolat.

14.11.2015 v 12:12 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1250x | Ostatní

Tomáš Růžička

Zamyšlení nad smyslem výchovy

Jako rodiče se zaměstnáváme otázkou, jak nejlépe vychovat své děti, abychom jim poskytli co nejlepší vklad do života. O to víc jsme pak překvapení, co z našich dětí vyrostlo.

13.11.2015 v 11:59 | Karma: 13,18 | Přečteno: 883x | Ostatní

Tomáš Růžička

Život je víc než starosti o jídlo a oblečení

Přečetli jsme mnoho knížek, vyslechli množství rad a dozvěděli se celou řadu informací důležitých pro náš život. Pokud nám je přes třicet, vše podstatné jsme už zřejmě někde slyšeli.

2.11.2015 v 10:21 | Karma: 16,39 | Přečteno: 555x | Ostatní

Tomáš Růžička

Strach i vnitřní prázdnota jsou špatnými rádci

My Češi jsme se vždy uměli u piva vyjádřit k lecjaké otázce a kdejaký štamgast by dle svých slov mohl být z fleku prezidentem.

21.9.2015 v 10:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 524x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Správce sboru Jednoty bratrské v Praze, manžel a otec tří dětí, který rád cestuje, fotí a dělá smysluplné věci.

Seznam rubrik