Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já nejsem Charlie

Poslední dobou si uvědomuji velkou radikalizaci společnosti žijící v Evropě, které nahrávají události vyvolávající strach a obavy. Pokud se nebudeme pevně držet našich hodnot a necháme se unést tímto strachem, populismem a davovou hysterií, bude se Evropa dále polarizovat a vztahy mezi jednotlivými skupinami v ní žijícími se budou nadále vyhrocovat.

Právě z toho důvodu jsem v létě zveřejnil článek, ve kterém jsem se stavěl na obranu Židů, kteří zažili v roce 2014 mnoho útoků, jenž je třeba rázně odsoudit. Nyní bych rád napsal i něco na obranu Arabů a muslimů, kteří mohou být v této době jednostranně odsuzováni kvůli rozjitřeným emocím vyvolaným útokem na časopis Charlie Hebdo v Paříži.

Útok, při kterém extrémističtí muslimové vraždí novináře, rozhodně odsuzuji, v žádném případě si nemyslím, že jde o ospravedlnitelný způsob vyřizování účtů. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že tito novináři si zahrávali s ohněm a spálili se. Dnes se na základě akce odsouzeníhodných vrahů dál polarizuje situace v Evropě a někteří lidé hromadně odsuzují Araby a považují je za teroristy. K tomu bychom se neměli nechat strhnout.

Četl jsem článek s nadpisem: "Tento čin je útokem na základní lidskou svobodu". Chybí mi však článek o tom, že musíme všichni obezřetně dbát na to, jak se svou svobodou nakládáme.

Pokud si časopis Charlie Hebdo dělal často i vulgární legraci z kdekoho, musel počítat s tím, že riskuje. Samotní pracovníci týdeníku v minulosti vtipkovali na téma "někdo jedou přijde a zastřelí nás". Pokud se budeme chovat hrubě k lidem kolem sebe a budeme si z nich dělat srandu, musíme počítat s tím, že ne každý ji skousne. Dříve nebo později narazíme na někoho, kdo si ji líbit nenechá. Dokud karikovali církevní představitele nebo politiky, hrozila jim jako reakce maximálně facka nebo žaloba. Vražedný útok ze dne 7. 1. je neospravedlnitelný, ale není nečekaný, když si uvědomíme, že si časopis Charlie Hebdo utahoval i z muslimských radikálů, kteří (jak víme z historie i současného dění) jsou zvyklí si vyřizovat účty zbraní.

Myslím, že si z této situace můžeme vzít ponaučení všichni a nezneužívat naši svobodu k tomu, že si budeme dělat, co chceme bez ohledu na druhé. I při svobodě, kterou v Evropě máme, by měla platit pravidla slušného chování a princip odpovědnosti. To jsou naše hodnoty, na které nesmíme zapomínat.

To, co se stalo v Paříži, je střetem dvou kultur. V Evropě se už několik desetiletí snažíme své problémy neřešit vojensky, ale přes právníky, nebo také humorem a satirou. Je na místě podotknout, že tyto způsoby řešení konfliktů jsou často stejně nespravedlivé, ponižující a plné nenávisti úplně, jako to vidíme v kultuře východní. Právě tam se k právníkům nechodí a satirou toho také moc nedosáhnete. Tam se rovnou sahá po zbrani a svůj hněv si lidé ventilují konkrétní akcí. Pokud si s touto kulturou chceme něco začínat, měli bychom být připraveni ji porozumět, ne ji zesměšňovat. Právě proto, že si plně uvědomuji obrovské nebezpečí, které přináší extrémistický islám, vím, že urážením jeho představitelů a historických postav tomuto nebezpečí čelit nelze.

Po tomto útoku letí světem vlna solidarity se satirickým časopisem a mnoho lidí hlásá "Já jsem Charlie". Z časopisu se stal symbol svobody projevu. Nemohu se k tomuto heslu přidat, byť si svobody projevu vážím (a jsem vděčný, že mohu svobodně psát i tento článek). Přes upřímnou soustrast pozůstalým nadále nesouhlasím se způsobem, kterým tito novináři svou svobodu používají. Zesměšňování druhých nevidím jako správné řešení problému extrémismu, naopak jako něco, co vztahy mezi skupinami lidí ještě více rozbíjí. Ztracených životů v Paříži je mi upřímně líto a přeji si, abychom se z jejich oběti poučili a více přemýšleli o dopadech našich slov a činů na druhé lidi - a potažmo na celou společnost.

Autor: Tomáš Růžička | pondělí 12.1.2015 9:51 | karma článku: 25,77 | přečteno: 1610x
  • Další články autora

Tomáš Růžička

Poznejme skutečného nepřítele

Současná situace v Evropě nás vede k zastavení a zamyšlení nad podstatou islámu, který začíná být aktuálním problémem i v našich končinách.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 284x | Ostatní

Tomáš Růžička

Podaří se teroristům nás vystrašit?

Cítím hlubokou soustrast s utrpením rodin, které přišly o své příbuzné při vražedných útocích v Paříži. Přes veškerou lítost nad tímto odsouzeníhodným činem však nesmíme propadat obavám a strachu, které mají tyto útoky vyvolat.

14.11.2015 v 12:12 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1250x | Ostatní

Tomáš Růžička

Zamyšlení nad smyslem výchovy

Jako rodiče se zaměstnáváme otázkou, jak nejlépe vychovat své děti, abychom jim poskytli co nejlepší vklad do života. O to víc jsme pak překvapení, co z našich dětí vyrostlo.

13.11.2015 v 11:59 | Karma: 13,18 | Přečteno: 883x | Ostatní

Tomáš Růžička

Život je víc než starosti o jídlo a oblečení

Přečetli jsme mnoho knížek, vyslechli množství rad a dozvěděli se celou řadu informací důležitých pro náš život. Pokud nám je přes třicet, vše podstatné jsme už zřejmě někde slyšeli.

2.11.2015 v 10:21 | Karma: 16,39 | Přečteno: 555x | Ostatní

Tomáš Růžička

Strach i vnitřní prázdnota jsou špatnými rádci

My Češi jsme se vždy uměli u piva vyjádřit k lecjaké otázce a kdejaký štamgast by dle svých slov mohl být z fleku prezidentem.

21.9.2015 v 10:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 524x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Správce sboru Jednoty bratrské v Praze, manžel a otec tří dětí, který rád cestuje, fotí a dělá smysluplné věci.

Seznam rubrik