Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změna Evropy se blíží

Poslední dny si kladu jednu otázku: “Kolik měsíců klidného života v našich domovech nám ještě zbývá?” Evropa mnohokrát změnila svou tvář nejen kartograficky, politicky, ale i kulturně.

Vyspělé civilizace byly převálcovány barbary, národy byly vyhlazeny nebo vystěhovány. Dnes do Evropy míří tisíce lidí, kteří nemají domov, majetek ani žádné doklady. Mají však úplně jinou kulturu, zvyky a přesvědčení. Míří do Evropy, která je plná humanismu, nespokojených a konzumních lidí. Evropy s ohromnou armádou úředníků a lidí pracujících u počítačů, využívající pro fyzickou práci levnou pracovní sílu z východu. Jsme Evropa přihlížející obsazování Ukrajiny, neschopná jakéhokoli odporu na rovině politické, natož vojenské. Evropa plná politiků unavených předváděním se před svým voliči a vymýšlením nesmyslných nařízení, politiků majících svázané ruce tím, co sami vymysleli. Jsme lidé zaměření na své pohodlí tak moc, že jsme líní si svou pohodlnost i přiznat. 

Po světě povstávali aktivisté, kteří ukazovali na bídu většiny populace tohoto světa a hledali  způsoby jejího řešení. Ne všichni aktivisté to mysleli skutečně dobře, ale ti, kteří měli v rukou skutečnou moc, možnost rozhodovat a peníze, si často hleděli pouze svého pohodí a snažili se zvyšovat svůj životní komfort, aniž by tušili, že si tak sami pod sebou podřezávají větev. Tito lidé jako první prchnou do destinací, ve kterých mají své majetky, proto o řešení problémů v Evropě moc zájmu nemají. Jejich zájem je přímo úměrný jeho vlivu na volební výsledky.

Vyrábíme stále kvalitnější počítače a telefony, létáme do vesmíru a zabýváme se kdejakými prkotinami, ze kterých děláme ohromné problémy tohoto světa. Skutečné problémy však neřešíme. Ty však stále rostou a zanedlouho budou stát před našimi dveřmi. V jižní Itálii obsazují utečenci domovy lidí, jako jsme my. Lidí, kteří si léta žili ve svém, stěžovali si na Berlusconiho, chodili do hospody a na ryby. Nyní sami nemají kam jít, protože jejich domy jsou plné uprchlíků, se kterými si jejich vláda neví rady. Problémy z Afriky tak vzdálené se přesunuly k nim domů. Je pouze otázka času, kdy tyto problémy dorazí do Prahy. 

Dáváme spoustu peněz do výzkumu. Máme bezpilotní letadla a brzy vytvoříme taková i auta. Užíváme věci, o kterých se většině lidí před dvaceti lety ani nezdálo, trpíme však depresemi z banálních problémů, protože jsme odvykli fyzické práci. Dění za dveřmi našeho domu, natož v Africe, nás zajímá jen velmi vzdáleně. Ve zprávách se pohoršujeme nad tím, jak někdo přepadl čerpací stanici, jak nás prezident ztrapnil ve světě, a přemýšlíme o tom, jak využít výhodné úrokové sazby, abychom si koupili větší byt. To, že můžeme někomu pomoci, nás většinou nezajímá, nebo nevíme jak.

Máme nejvyšší čas začít hledat způsob, jak v naší zemi nastavit nová pravidla. Ne pouze pravidla pro uprchlíky, ale pravidla, která v něčem omezí i nás samotné a nastaví znovu konzervativní hodnoty v naší společnosti, která se vlivem jejich odbourávání rozpadá. Potřebujeme začít účinně pomáhat lidem za hranicí naší země ruku v ruce s tím, že tyto hranice znovu obnovíme a přestaneme lézt do zadku EU. Místo investování peněz do zvyšování už tak vysoké životní úrovně Evropanů bychom měli pomáhat řešit problémy těch, kteří jsou na tom hůř než my. Pokud to nebudeme dělat, jejich problémy se dříve nebo později stejně stanou našimi vlastními. Snažili jsme se využít globalizaci světa pro své obchodní zájmy, nyní jsou díky globalizaci problémy Afričanů našimi. Situace je vážná, bude vyžadovat jednotný postup a radikální kroky, které nás všechny omezí. Pokud ji však řešit nebudeme, samozřejmě se zhorší, protože dějiny se opakují. Pak nám nezbude, než aby každý za sebe dělal, co umí, a zachránil alespoň svůj holý život.

Autor: Tomáš Růžička | středa 17.6.2015 15:50 | karma článku: 30,70 | přečteno: 1526x
  • Další články autora

Tomáš Růžička

Poznejme skutečného nepřítele

Současná situace v Evropě nás vede k zastavení a zamyšlení nad podstatou islámu, který začíná být aktuálním problémem i v našich končinách.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 284x | Ostatní

Tomáš Růžička

Podaří se teroristům nás vystrašit?

Cítím hlubokou soustrast s utrpením rodin, které přišly o své příbuzné při vražedných útocích v Paříži. Přes veškerou lítost nad tímto odsouzeníhodným činem však nesmíme propadat obavám a strachu, které mají tyto útoky vyvolat.

14.11.2015 v 12:12 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1250x | Ostatní

Tomáš Růžička

Zamyšlení nad smyslem výchovy

Jako rodiče se zaměstnáváme otázkou, jak nejlépe vychovat své děti, abychom jim poskytli co nejlepší vklad do života. O to víc jsme pak překvapení, co z našich dětí vyrostlo.

13.11.2015 v 11:59 | Karma: 13,18 | Přečteno: 883x | Ostatní

Tomáš Růžička

Život je víc než starosti o jídlo a oblečení

Přečetli jsme mnoho knížek, vyslechli množství rad a dozvěděli se celou řadu informací důležitých pro náš život. Pokud nám je přes třicet, vše podstatné jsme už zřejmě někde slyšeli.

2.11.2015 v 10:21 | Karma: 16,39 | Přečteno: 555x | Ostatní

Tomáš Růžička

Strach i vnitřní prázdnota jsou špatnými rádci

My Češi jsme se vždy uměli u piva vyjádřit k lecjaké otázce a kdejaký štamgast by dle svých slov mohl být z fleku prezidentem.

21.9.2015 v 10:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 524x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Správce sboru Jednoty bratrské v Praze, manžel a otec tří dětí, který rád cestuje, fotí a dělá smysluplné věci.

Seznam rubrik