Tomáš Růžička

Správce sboru Jednoty bratrské v Praze, manžel a otec tří dětí, který rád cestuje, fotí a dělá smysluplné věci.
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x

Seznam rubrik

Tomáš Růžička

Volby 2013

Koncem června jsem uveřejnil článek, ve kterém jsem se snažil poukázat na nedostatek faktů a odpovědí v aféře, která umožnila "svrhnout" Nečasovu vládu. Od té doby se nic neobjasnilo, nevysvětlilo. Přitom se blíží volby, ve kterých bychom si měli zvolit ty, kteří budou spravovat naši zem. Jak můžeme zodpovědně rozhodnout, když nemáme dostatek relevantních informací jak o stávajících stranách, tak o těch nově vznikajících?

7.10.2013 v 10:23 | Karma: 21,38 | Přečteno: 695x | Politika

Tomáš Růžička

Odložme dojmy a žádejme fakta

Nejsem si v tuto chvíli úplně jistý tím, že je pan Nečas člověk, který by měl podávat demisi, protože udělal něco špatného nebo něco zlého kryl. Kauza, která se veřejnosti otevřela 13. 6. ráno, je hodně podivná a mediálně nafouklá. Pokud se časem ukáže, že je v této kauze pan Nečas nevinný nebo že tato kauza nemá reálný trestní základ a byla pouze prostředkem k "sundání vlády", nebude již možné zvrátit mnohé učiněné kroky a my se staneme národem, který si neváží poctivých lidí a pošlapává spravedlnost.

20.6.2013 v 16:03 | Karma: 27,46 | Přečteno: 942x | Politika

Tomáš Růžička

Co způsobuje finanční krizi?

Účelem tohoto článku není odborně pojednat o příčinách finančních krizí. Rád bych v něm však poukázal na skutečnosti, které výrazným způsobem k této krizi přispívají. Věřím, že jeden z hlavních faktorů finanční krize je fakt, že naše práce ztrácí svou hodnotu tím, že investujeme do nepotřebných věcí a vytváříme nepotřebné "pracovní příležitosti".

10.6.2013 v 10:00 | Karma: 24,07 | Přečteno: 880x | Ekonomika

Tomáš Růžička

Nenápadné perly české historie

V historii naší země se vyskytovalo mnoho obdivuhodných činů, lidí a situací, na které časem zapomínáme nebo které jsou dalšími generacemi tlumočeny jinak, než se skutečně staly. Pokud nerozumíme vlastní historii, nejenže se nemůžeme poučit z chyb, které pak stále opakujeme, ale nemůžeme pokračovat a rozvíjet ani to pozitivní, co naši předci vytvořili. Rád bych vám krátce přiblížil historii jedné malé, ryze české církve, která je nejstarší protestantskou církví na světě a která výrazným způsobem ovlivnila nejen historii naší země, ale i mnoha jiných národů. Dnes mnoho lidí nechápe, k čemu církev slouží, a ani ona sama často neví, jaká je její úloha v dnešní společnosti. Podívejme se tedy alespoň zpětně, jaké hodnoty zastávala tato církev a jakým přínosem byla Jednota bratrská pro náš národ.

26.4.2013 v 12:10 | Karma: 17,11 | Přečteno: 873x | Společnost

Tomáš Růžička

Globální "oteplování"

Už jste někdy slyšeli o pokusu, který dělali na rybičkách? Vzali akvárium, ve kterém plavaly rybičky, a zahřáli jeho vodu na 80 stupňů. Ryby takovou teplotu nemohly snést a z vody vyskákaly. Při druhém pokusu zahřívali vodu v akváriu postupně po jednotlivých stupních a dělali mezi nimi přestávky. Ryby si vždy přivykly na vyšší teplotu a aklimatizovaly se v ní. Vůbec si tak nevšimly, že se postupně přiblížila teplota, kterou jejich organismus nemohl zvládnout, a ve vodě se uvařily. Takové postupné "oteplování" se děje i kolem nás. Řada lidí řeší, jestli existuje globální oteplování, a málokdo si uvědomuje, že zhoubné oteplování nespočívá v teplotě vzduchu kolem nás, ale v postupné ztrátě konzervativních hodnot v naší společnosti. Dnes se v naší zemi a celé Evropské unii postupně uzákoňují věci, které by byly ještě před několika lety nemyslitelné a nepřijatelné. Jelikož přicházejí postupně, plíživě, lidé si na ně zvykají, smiřují se s nimi, aniž by si uvědomovali, jak postupně ničí prostředí, ve kterém žijeme.

8.4.2013 v 11:17 | Karma: 34,27 | Přečteno: 1489x | Společnost

Tomáš Růžička

Děkujeme vám, že zůstáváte

Ve svých článcích, které píšu, často zdůrazňuji dvě skutečnosti - 1. že neexistuje milost, která by nic nestála, 2. že očekáváním různých slev nutíme výrobce vyrábět nekvalitní zboží. Přesto věřím, že odpouštět druhým je dobré a poskytnout dar nebo slevu na konkrétním místě je věcí cti, která do naší společnosti patří. Rád bych tímto článkem vyjádřil poděkování lidem, kteří pracují v neziskovém sektoru. Dlouhé řadě neznámých lidí, kteří se starají o postižené, seniory, děti a různě znevýhodněné skupiny, kteří dávají svůj čas i schopnosti do služby druhým, často za malé peníze. Chtěl bych také vyjádřit určitou lítost nad tím, že kvůli našemu tržnímu myšlení je právě tato skupina opomíjena a jejich práce stěžována nedostatečnou podporou a oceněním, protože nepřináší žádný finanční zisk.

2.4.2013 v 16:11 | Karma: 18,97 | Přečteno: 743x | Společnost

Tomáš Růžička

Nechci slevu zadarmo

Dnešní trh je výrazně určován trendem slev. Prodejci jsou tlačeni vyrábět co nejlevněji, aby jejich produkt našel na trhu své zákazníky, jelikož zákazníci se ženou za jakoukoli nabídkou, u které cítí možnost ušetřit. Jde nám o dobrý pocit nejen z nákupu daného produktu, ale hlavně z toho, že jsme ho koupili výhodně. Větu "Nechci slevu zadarmo" známe z povídky Šimka a Grosmana a mnozí jsme se zasmáli nad tak absurdním výrokem. Skutečnost je však taková, že i dnes musíme za různé slevy draze platit, aniž si to uvědomujeme.

25.3.2013 v 12:31 | Karma: 44,31 | Přečteno: 8020x | Ekonomika

Tomáš Růžička

Logické důsledky našeho jednání

Mnoho věcí spolu souvisí, aniž si to uvědomujeme. Například náš pohled na svět i politiku je určen naší výchovou víc, než se nám na první pohled zdá. Proč tolik lidí tíhne k socialistickému myšlení, v němž se věci dělají složitěji a výsledky kroků, které činíme, jsou z dlouhodobého hlediska škodlivé, i když se zdají v danou chvíli příjemné a humánní, je dáno naší výchovou. To, co nám pomáhá objevit tyto socialistické a často rafinované způsoby myšlení v nás, je sledování logických důsledků našeho jednání.

18.3.2013 v 22:34 | Karma: 17,47 | Přečteno: 496x | Společnost

Tomáš Růžička

Investice v době finanční krize

V době "ekonomické krize" lidé přemýšlejí nad tím, do čeho investovat, protože se bojí o svou budoucnost. Zvlášť když se ví, že na důchody dnešních mladých moc peněz nezbude, ať už je dají do jakéhokoli pilíře. Nejsem zastánce životního stylu "vše pro děti", který často vede k jejich nesmyslné glorifikaci a nakonec ubližuje právě jim, protože z nich vychovává sobecké jedince s představou, že svět se točí kolem nich. Přesto věřím, že investice do dětí patří k těm nejdůležitějším, pokud je ovšem mířena správným směrem. Jako rodiče chceme pro své děti to nejlepší. Je-li to v našich finančních možnostech, kupujeme jim potřebné vybavení, pomáháme jim plánovat budoucnost a platíme i kvalitní školy. Ne vždy však musí být to opravdu hodnotné zároveň to nejdražší nebo zajištěné odborníky. Naše děti nejvíce potřebují své rodiče. To, co skutečně ovlivní jejich budoucnost, je náš rozumně investovaný čas.

25.2.2013 v 23:57 | Karma: 16,34 | Přečteno: 774x | Společnost

Tomáš Růžička

Stále nás velmi ovlivňuje socialistické myšlení

Socialistické myšlení, přerozdělování peněz a odpovědností, komplikování věcí místo jejich zjednodušování ovlivňuje Evropu, naši zem i naše vlastní myšlení. Na různá složitá řešení nakonec vždy doplatíme. Stejně tak na socialistické modely, které se na první pohled zdají velmi výhodné a pohodlné. Líbí se nám myšlenka, že nám někdo něco zadarmo dá, něco získáme, aniž bychom museli adekvátně pracovat, a přitom si neuvědomujeme, že i když něco touto formou získáme, často tímto zároveň ztrácíme část své svobody. Rád bych si jako příklad vzal pobídky filmařům, o kterých se v médiích často hovoří, a chtěl bych ukázat, proč jsou různé pobídky a dotace často řešením zbytečně složitým a bez adekvátního výsledku.

18.2.2013 v 23:41 | Karma: 26,51 | Přečteno: 1102x | Ekonomika

Tomáš Růžička

Jak postupně přicházíme o svou svobodu

V létě 2011 jsem začal jezdit do Polska, vyslán Jednotou bratrskou, abych pomáhal v obnově její práce ve městě Nowá Sól. Setkával jsem se s velmi chudými lidmi, protože jsem pracoval na území s velkou nezaměstnaností. Brzy jsem poznal, že hlavní problém těchto lidí spočívá v tom, že se jim pracovat nechce. Tuto skutečnost mi potvrdil i starosta města. Lidem vyhovuje žít ze sociálních dávek a jen vyhlížet, kdo jim co dá. Uvědomil jsem si, že pokud chceme těmto lidem opravdu pomoci, nemůžeme je podporovat v těchto postojích tím, že jim budeme vozit humanitární pomoc. Potřebujeme jim ukázat, jak se postavit na vlastní nohy, začít pracovat a přijmout odpovědnost za svůj život. Tento pohled se však často setkával s nepochopením, protože jejich hodnotový systém byl nastaven jinak. To, co je v tomto postoji silně utvrzovalo, co je v Polsku velmi kladně hodnoceno, s čím jsme se setkávali na každém kroku, je Evropská unie.

11.2.2013 v 22:24 | Karma: 30,64 | Přečteno: 1251x | Politika

Tomáš Růžička

Byli jste někdy okradeni dvakrát v té samé věci?

Někteří obyvatelé naší země zřejmě ano! Tento článek nemá být odborným pojednáním o prezidentské amnestii. Nemohu hodnotit, zda ji někdo promýšlel tak, aby pomohl někomu konkrétnímu, nebo naopak někdo nedomyslel, jaký dopad bude mít na naši společnost a jednotlivé lidi. Chtěl bych se zabývat pouze jedním aspektem, kterým je odpuštění provinění třetí osobou. Má prezident morální právo vyhlásit amnestii v takové šíři, jako byla vyhlášena v lednu 2013, a slučuje se taková amnestie s křesťanským pojetím milosti?

4.2.2013 v 20:21 | Karma: 23,55 | Přečteno: 744x | Politika

Tomáš Růžička

Důsledky našich rozhodnutí nás vždy dostihnou

Prezidentská volba byla o volbě hodnot, kterým dáváme přednost. Nyní se musí obě skupiny voličů vyrovnat s důsledky této volby. Tato naše společná volba bude mít osobní dopad na každého z nás, kdo žijeme v ČR. Ti, kdo se rozhodovali pro Karla Schwanzenberga, se musí vyrovnat s určitým zklamáním z ”porážky” i realitou, která začne skrze nového prezidenta na naši zemi dopadat. Ti, kdo volili Miloše Zemana, se nemusí vyrovnávat se zklamáním, protože jejich kandidát vyhrál. O to více se budou muset vyrovnávat nejen s reálnými důsledky, které na naši zem dopadnou, ale také se svým svědomím, že je umožnili.

28.1.2013 v 22:07 | Karma: 23,76 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politika

Tomáš Růžička

Jsme národ fanoušků

Volba prezidenta odhaluje jednu zajímavou skutečnost: jsme národ soutěživých lidí s potřebou ztotožnit se s nějakým týmem nebo jedincem. Naše rozhodování však vychází spíše z emocí než z racionálních úvah. Dáme více na své okolí, přátele, média a vzniklý dojem než na rozumové argumenty a fakta. Mnoho věcí, které jsou tak všemožně vytýkány panu Karlu Schwarzenbergovi, je velice povrchních, a když si je v klidu a bez emocí rozeberete, zjistíte, jak jsou účelové. Mají nabudit určitý dojem, aniž by řešily podstatu nebo fakta.

23.1.2013 v 14:06 | Karma: 15,36 | Přečteno: 519x | Politika